APK

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring en is verplicht voor elke auto op de openbare weg. Deze wet is ingesteld sinds 15 september 1985 met als doel het verhogen van de verkeersveiligheid voor iedereen.

Vervaldatum

Elke auto heeft weer een andere vervaldatum en vaak krijg je 6 weken voor je vervaldatum een brief van het RDW als herinnering.

Als de vervaldatum is verstreken mag er niet meer in het voertuig gereden worden tenzij u onderweg bent naar de garage voor een APK.

Je kan je auto al tot 2 maanden voor je APK-vervaldatum laten keuren. Als je je APK binnen dit tijdsbestek laat doen wordt de APK-vervaldatum verlengd. Met hoeveel jaar dit wordt verlengd is afhankelijk van de vereiste keuringsfrequentie.

Bijvoorbeeld
Als je APK-vervaldatum bijvoorbeeld op 1 juli en je besluit vandaag of morgen een APK te doen voor jouw auto. Dan afhankelijk van de vereiste keuringsperiode is je volgende vervaldatum 1 juli 2023 of 2024. Dit betekent dat je dus niet tot het laatste moment hoeft te wachten en riskeer je geen onnodige boetes.

Keuringsperiode

Hoelang de keuringsperiode hangt af van de leeftijd van je auto.

BrandstofsoortFrequentie in jaren
Vanaf 1 januari 2005Benzine en/of elektriciteit4-2-2-1
Vanaf 1 januari 2005Diesel, gas of anders (evt. in combinatie met elektriciteit)3-1-1
Voor 1 januari 2005Alle soorten3-1-1
Tussen 30 en 50 jaar oudAlle soorten2-2-2
ouder dan 50 jaarAlle soortenGeen APK plicht

Punten APK

De regelgeving omtrent de APK is breed en tot in de kleinste details uitgewerkt. Deze regelgeving wordt regelmatig aangepast. Er wordt vooral gelet op de verkeersveiligheid (carrosserie, remmen, wielophanging, schokdempers, banden, verlichting en stuurinrichting), de kilometer registratie en het milieu (uitlaatgassen).

Uit deze punten zie je dat de APK is een momentopname en geeft geen garantie dat uw voertuig de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden en dat u een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen. Regelmatige controle en onderhoud van uw voertuig blijven dus belangrijk.

Wat voor onderhoud jouw auto nodig heeft is compleet afhankelijk van wat je auto nodig heeft. Vaak staat dit in het instructieboekje van je auto beschreven.

Klik hier voor meer informatie over het onderhoud

Steekproef

Om de kwaliteit van de APK’s te blijven garanderen worden er door het RDW zelf regelmatig steekproeven gedaan. Hierbij proberen ze ten minste 3% van alle gekeurde voertuigen te controleren. Dit gebeurt automatisch na het doorvoeren van de APK bij zowel goed- als afkeuring.

Wat te doen bij afkeuring?

Wanneer je auto wordt afgekeurd wordt er ook gelijk aangegeven waarop en/of waarom. Daar mag je dan zelf ook over beslissen wat je wilt doen.

Als de auto is afgekeurd en je vervaldatum nog niet verlopen is mag je technisch gezien nog wel blijven rijden. Of dit slim is om te blijven rijden moet je zelf beoordelen

Als de auto is afgekeurd en je vervaldatum verlopen is mag er ook niet in de auto gereden worden mits je onderweg bent naar de garage voor een APK. Je hebt dan nog tot 2 maanden na je vervaldatum de tijd om de auto goedgekeurd te krijgen voordat je automatisch een boete krijgt. Eventueel kan je de auto nog schorsen om dit te voorkomen.

Keurmeester

Om een APK uit te voeren moet een monteur geslaagd zijn voor het APK-keurmeester examen.

Alle Checkstar garages hebben een keurmeester

Dus maak snel een afspraak via onze handige afspraken tool of neem contact op met één van onze garages.